Réalisateur

Moustapha Alassane

2 Films dans la collection

Born in N’Dougou, Niger, Alassane first took a degree in Mechanics. In Niamey, he learns cinematographic techniques with Jean Rouch, who helped him to go study animation with Norman Mclaren in Canada. He is one of the first filmmakers in Africa and made Niger a milestone in African Cinema. The first animated films in Sub-Saharan Africa are his.
The frog is the main character in his animations and highlights his satiric eye on the social habits of his country. He directed approximately thirty animations, documentaries and fiction films.
Retrospectives of his filmography have been presented in the most important festivals around the world. He led the Department of Cinema of the University of Niamey, for fifteen years, and was awarded the French Legion of Honour during the Cannes Film Festival of 2007.

Filmographie

As director
1962: La Bague du roi Koda
1962: Aoure
1962: La Pileuse de Mil
1962: Le piroguier
1963: La mort du Gandji
1964: L’arachide de Santchira
1966: Le Retour d'un aventurier
1966: Bon voyage Sim
1967: Malbaza
1969: Les contre Bandiers
1970: Deela ou Albarka
1971: Jamyya
1972: FVVA: Femme, voiture, villa, argent
1972: Abimbola ou Shaki
1973: Siberi
1974: Soubane
1974: Toula ou Le génie des eaux
1975: Zaboa
1978: Samba le grand
1982: Agwane mon Village
1982: Kankamba ou le semeur de discorde
1982: Gourimou
2000: Soolo
2000: Adieu Sim
2001: Les magiciens de l'Ader
2001: Agaissa
2001: Kokoa
2003: Tagimba

As actor
Petit à petit - Moustaphe (1971)
L'Étoile noire (1976)   index +

Toula ou le génie des eaux (1973)

Les dieux ont condamné le pays à la sécheresse. Il semble n'y avoir aucun espoir. Un devin convoqué par le roi réclame le sacrifice d'une jeune femme pour mettre fin à la colère divine. Un jeune amoureux décide d'aller chercher de l'eau pour sauver la jeune fille, mais quand il revient avec une bonne nouvelle, il est trop tard: les dieux ont déjà été satisfaits et Toula a disparu dans le marais sacré. Suite

Femmes Voitures Villas Argent (1972)

Ali est un fonctionnaire nigérien modeste qui jouit d’une vie agréable à la ville quand ses parents décident de le marier. Il est alors entrainé dans un tourbillon de dépenses pour prouver son succès social: femme, voiture, villa, argent. Pressé par des besoins financiers de plus en plus importants, il finit par voler et se retrouve en prison. Abandonné de tous, la leçon est dure. Suite

Google+ Facebook Twitter Email